به گزارش همدان پرس؛ در این پژوهش که توسط اسماعیل بلالی و شهین ایمانعلیزاده انجام شد؛ چهار دلیل فرهنگی، روانشناختی، اقتصادی و سیاسی برای این موضوع مشخص شد.
همچنین دو الگوی «رفتارهای متظاهرانۀ عامل محور» و «رفتارهای متظاهرانۀ ساختار محور» در فرهنگ مردم شهر همدان کشف شد.
آنها در نتایج این پژوهش آورده اند: پیامدهای دورویی شامل بی اعتمادی، کاهش سرمایه اجتماعی، استرس و اضطراب، افسردگی، انزوا، افزایش دشمنی، بدبینی، کدورت، آموزش دورویی به بچهها، از بین رفتن روابط، از بین رفتن آرامش و مهر و محبت، از هم پاشیدن خانوادهها، نا امنی فکری، تزلزل ارزشها، ضعف همکاری، تبعیض، از زیر کار در رفتن، عدم مسئولیت پذیری، تقلب، فساد و پس رفت جامعه است.
بر طبق این یافتهها، شرایط زمینهای از جمله طبقۀ اجتماعی، تحصیلات، جنسیت و سن افراد بر روی بروز دورویی و تظاهر تأثیرگذار است. چنین شرایطی این استعداد منفی را در شخص به وجود میآورد که برای دستیابی به منافع فردی، همزمان دو و گاهی هم بیشتر از دو شخصیت متضاد را در خود پرورش دهد.
سرچشمه رفتارهای متظاهرانه، از عدم جامعهپذیری صحیح، و نبود شفافیت و شکافهایی در درون جامعه نسبت به مسائل گوناگون است و تا این بستر از میان نرود از بین بردن دورویی در جامعۀ ما، امری محال به نظر میرسد.
این پژوهشگران پیشنهاد کردهاند که در زمینه کاهش دورویی مداخالتی در سطح فردی و گروهی و اجتماعی به شرح زیر صورت پذیرد: شناسایی افراد دارای این نوع تیپ شخصیتی توسط روانشناسان و رواندرمانگران، ارائه مشاورههای درمانی به درمان این اختلال، کاهش ترس و احساس ناامنی روانی از طریق تغییر کاهش اجبارهای سیاسی و دینی و فرهنگ و افزایش نقش اختیار افراد در انتخابها، اصلاح قوانین گزینش که افراد را ترسانده و باعث تقویت دورویی میشوند، جامعه پذیر کردن کودکان توسط خانوادهها، کمتر شدن نفعهای اقتصادی و سیاسی حاصل از مخفی کاری و در نظر گرفتن پاداش شفافیت و یک رویی به شکلی ملموس، حداقل شدن رودربایستی در جامعه و واکنش تنبیهی متناسب برای کنار گذاشتن این رفتار از راهبردهای مقابله با دو رویی در جامعه همدان ذکر شده است.
گفتنی است دورویی به معنی همخوان نبودن ظاهر و باطن افراد با یکدیگر و نفاق به معنی دروغی است که فرد نگرشی خاص را وانمود میکند تا نزد دیگران خوب یا موجه جلوه کند.
نتایج کامل این پژوهش در نشریة علوم اجتماعی دانشگاه فردوسی مشهد منتشر شده است.