به گزارش همدان پرس؛ «محمدرضا فیضیمنش» که 24 فروردین بهعنوان مدیر این منطقه معرفی شد، در تلاش است تا یک ماه آینده، خدماترسانی به شهروندان این منطقه را آغاز کند. با او به گفتوگو نشستیم و از برنامههایش پرسیدیم.
شهرداری منطقه 5 (بافت تاریخی) شامل چه مناطق و محلههایی میشود؟
شهرداری منطقه 5 با تمرکز بر هویت تاریخی همدان که گام نوینی در توسعه پایدار مدیریت شهری محسوب میشود و به زودی فعالیت رسمی خود را آغاز میکند، شامل 570 هکتار وسعت و جمعیتی بالغ بر 64 هزار نفر است و 11 محله دارد. محدوده آن از میدان جهاد آغاز میشود و در خیابان میرزاده عشقی، میدان شریعتی، میدان پاسداران، میدان فلسطین، میدان سپاه، بلوار شهید حاجی بابایی، خیابان 17 شهریور، خیابان کارگر و بلوار شهید چیتسازیان، میدان فردوسی و خیابان طالقانی ادامه مییابد. در واقع میتوان گفت منطقه 5 منطقه همدان قدیم است که احیای بافت و آثار تاریخی موجود در آن نیازمند توجه خاص است.
چند سال پیش که صحبت از راهاندازی شهرداری منطقه 5 بود، برخی معتقد بودند این کار در واقع میز و صندلی اضافهکردن به شهرداری است و فایدهای ندارد. اما واقعیت این است که بخش زیادی از این منطقه شامل بافت تاریخی است. با توجه به اینکه هگمتانه ثبت جهانی شده و بافت تاریخی همدان نیز در انتظار ثبت جهانی است، میخواهم بدانم شما چقدر با این موضوع درگیرید که شهردار منطقه بافت تاریخی شدهاید؟
اول اینکه برای من باعث افتخار است که مدیر منطقهای شدهام که تأثیر مستقیم بر زندگی همه شهروندان شهر همدان دارد. افتخار مضاعف اینکه مدیر منطقهای هستم که رنگ و بوی اصالت کهنترین شهر جهان را دارد. این منطقه نیاز به توجه خاصی دارد. یادمان باشد بافت تاریخی همدان، بار اضافه بر دوش مردم نیست و با توجه به مصوبه وزارت کشور، از محلات مناطق دیگر کم میشود.
با توجه به این مصوبه آیا مناطق دیگر با جداشدن این محلات مشکلی ندارند؟بالاخره بخشی از درآمد آنها کم میشود...
مناطق دیگر با ما همراهی کامل دارند. واقعیت این است که توازنی در درآمد مناطق وجود ندارد و درآمدزایی برای این مناطق یک کار کوششی است و این نیست که پشت میز بنشینی و عوارض به حسابت واریز شود. من معتقدم هرچه تعداد مناطق شهرداری بیشتر باشد، خدماترسانی بهتر است. هر مدیر شهرداری منطقه بازدید میدانی دارد و همه محلات، خیابانها، کوچهها و معابر را رصد میکند. خب هرچه محدوده کوچکتر باشد، اشراف بر منطقه بیشتر است و فرصت بیشتری برای انجام کار وجود دارد. خدماترسانی هم لحظهای و آنی است و نباید به ماه و سال بماند.
در شهرهای تاریخی مانند تبریز و یزد، شهرداری منطقه بافت تاریخی در دل بافت است، اما ساختمان منطقه بافت در همدان در حاشیه است. علاوه بر این من فکر میکنم برای راهاندازی این منطقه باید تبلیغات شهری صورت بگیرد تا شهروندان از این اتفاق مطلع شوند.
منطقه 5 یک اداره علاوه بر مناطق دیگر دارد که «اداره حفظ و احیای بافت تاریخی» نام دارد که کارکنان آن شامل رئیس، کارشناس معماری و ابنیه، کارشناسان عمران و کارشناس میراث فرهنگی است. ضمن اینکه بر طبق مصوبه جدید، نواحی مناطق به 10 ناحیه افزایش پیدا کردهاند و هر منطقه باید 2 ناحیه داشته باشد. نواحی منطقه 5 در دل بافت تاریخی مستقر خواهند شد و ساختمان اصلی هم در بافت تاریخی قرار دارد که قبلا شهرداری منطقه دو بود و به محض بازسازی و استحکامسازی در آن مستقر خواهیم شد. ببینید ما اگر تبلیغات کنیم، باید خدماترسانی را هم آغاز کنیم. با توجه به اینکه هنوز به طور رسمی فعالیت خود را آغاز نکردهایم، نمیتوان تبلیغات کرد. ساختمان نواحی را هم در خانههای تاریخی مستقر خواهیم کرد چون من معتقدم ساختمانهای تاریخی و بناهای واجد ارزش باید مورد استفاده قرار بگیرند تا سرپا بمانند.
در مسیر مدیریت این منطقه چقدر به استفاده از صاحبنظران در حوزه میراث فرهنگی اعتقاد دارید؟
یکی از مشکلات اصلی در مدیریت شهری، پراکنده و سلیقهای عملکردن است که من نمیخواهم گرفتار آن شوم. تصمیم دارم یک شورای راهبردی برای اداره حفظ و احیای بافت تاریخی تشکیل دهم تا اهل فن درباره مدیریت آن نظر بدهند. بهزودی نخستین جلسه شورای راهبردی را تشکیل خواهیم داد.
همدان فعالان میراث فرهنگی، خبرنگاران و کارشناسان قدری دارد. این افراد در مدیریت این منطقه چقدر جا دارند؟
صد در صد. ما در ثبت جهانی همراهی این افراد را دیدیم. دستگاهها فقط دنبال یک برنامه و خط هستند تا کار را آغاز کنند. همدان دلسوز زیاد دارد و باید اینها را دور هم جمع کرد.
پس وظایف شهرداری منطقه 5 فراتر از آسفالتریزی و جدولگذاری است. چالشهای این مسیر را چگونه میبینید؟
در ابتدا باید یک بانک اطلاعاتی از ظرفیتهای منطقه تهیه کنیم، فرصتهای سرمایهگذاری در بافت تاریخی را بشناسیم، برای ارتقای اطلاعات شهروندان، آموزش شهروندی تدارک ببینیم و پیشنهادات را به شور بگذاریم. من چالشی نمیبینم و برنامههای زیادی برای این منطقه تدارک دیدهام.
حتی میتوان گفت ثبت جهانی هگمتانه راه مدیریت این منطقه را برای شما هموار کرده است...
باید اقتصادی هم فکر کرد، به ساختمانهای واجد ارزش تاریخی امتیازات ویژه داد و در مسیر حفظ بافت تلاش کرد.
به نظر گام اول فرهنگسازی است اینکه جامعه محلی با شما همراه شود...
بله مالک بداند در حفظ بافت تاریخی ذینفع است، خودش همراه خواهد شد.
چه زمانی باید منتظر راهاندازی منطقه بافت تاریخی باشیم؟
نهایتا تا یک ماه دیگر. البته راهاندازی زیربخشها نیازمند زمان بیشتری است اما تا یک ماه دیگر کلیات را انجام میدهیم.
-----------------------
گفتگو: فاطمه کاظمی