به گزارش همدان پرس؛ اتحادیه جهانی مخابرات (ITU) هرساله هفده هم ماه "می" 27 اردیبهشت ماه به مناسبت روز جهانی مخابرات وجامعه اطلاعاتی این روز را جشن گرفته ودرآن پیشرفتهای سال قبل مرور و برنامه های برای سال آینده تعیین و اعلام می گرددو با اعلام شعاری همه کشورهای عضو این اتحادیه را ملزم به تلاش برای محقق نمودن آن می نماید. شعار سال 2024 این اتحادیه « نوآوری دیجیتال برای توسعه پایدار» است.
"نوآوری دیجیتال برای توسعه پایدار" به معنای استفاده از ایده های جدید و خلاقانه در رایانه و اینترنت است تا جهان را به مکانی بهتر برای زندگی همه موجودات آن تبدیل کند.
توسعه پایدار به این معنی است که مطمئن شویم می توانیم نیازهای خود را بدون آسیب رساندن به محیط زیست با استفاده از تمام منابع خود برآورده کنیم. بنابراین، نوآوری دیجیتال برای توسعه پایدار با استفاده از فناوری جدید به ما کمک می کند تا راه هایی برای رشد و بهبود جهان خود بدون آسیب رساندن به سیاره زمین پیدا کنیم.
نوآوری دیجیتال برای توسعه پایدار یک جنبه حیاتی برای دستیابی به اهداف توسعه پایداردرکشورها است. در اینجا به چند نمونه که نوآوری دیجیتال می تواند به توسعه پایدار کمک کند اشاره می شود.
1. “دسترسی به اطلاعات”: فناوری های دیجیتال می توانند دسترسی به اطلاعات و دانش را فراهم کنند و مردم را قادر می سازند تا در مورد زندگی، سلامت و محیط زیست خود تصمیمات آگاهانه بگیرند.
2. “آموزش و آموزش الکترونیکی”: پلتفرم های یادگیری آنلاین می توانند دسترسی به آموزش را به ویژه در مناطق دورافتاده یا محروم افزایش دهند و با آموزش مردم در مورد شیوه های پایدار، توسعه پایدار را ارتقا دهند.
3. “کشاورزی دیجیتال”: برنامه های تلفن همراه برای کشاورزی که توسط فناوری های دیجیتالی مانند اینترنت اشیا، هوش مصنوعی انجام می شود، می تواند بازده محصول را افزایش دهد، ضایعات را کاهش دهد و شیوه های کشاورزی پایدار را ترویج کند.
4. “انرژی های تجدیدپذیر”: فناوری های دیجیتال می توانند استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر مانند انرژی خورشیدی و باد را بهینه کنند و کارایی انرژی را بهبود بخشند.
5. “شهرها و زیرساخت های هوشمند”: فناوری های دیجیتال می توانند به طراحی و مدیریت شهرها و زیرساخت های پایدار،کاهش ضایعات، آلودگی و مصرف انرژی کمک کنند.
6. “سلامت الکترونیک و پزشکی از راه دور”: فناوریهای سلامت دیجیتال میتوانند دسترسی به مراقبتهای بهداشتی را به ویژه در مناطق دورافتاده یا محروم، بهبود بخشند و شیوههای مراقبت بهداشتی پایدار را ترویج کنند.
7. “سیستم های پرداخت دیجیتال برای شمول مالی “: خدمات مالی دیجیتال از جمله پرداخت های موبایلی می تواند دسترسی به خدمات مالی را به ویژه برای جوامع حاشیه نشین افزایش دهد و شمول مالی را ارتقا دهد.
8. “حمل و نقل پایدار”: فناوری های دیجیتال می توانند حمل و نقل پایدار مانند وسایل نقلیه الکتریکی را ارتقاء دهند و مدیریت تدارکات و زنجیره تامین را بهینه کنند.
9. “کاهش تغییرات آب و هوا و سازگاری”: فناوری های دیجیتال می توانند به نظارت و کاهش اثرات تغییرات آب و هوایی، مانند ردیابی انتشار کربن، پیش بینی الگوهای آب و هوا و بهینه سازی واکنش در بلایا کمک کنند.
10. “حاكميت فراگير و مشاركتي”: فناوري هاي ديجيتال مي توانند حكومت فراگير و مشاركتي را ترويج كنند و شهروندان را قادر مي سازند تا در فرآيندهاي تصميم گيري شركت كنند و دولت ها را پاسخگو بدانند.
به طور کلی، نوآوری دیجیتال این پتانسیل را دارد که با افزایش دسترسی به اطلاعات، آموزش و مراقبتهای بهداشتی و با ترویج کشاورزی، انرژی، حملونقل و شیوههای حاکمیتی، پیشرفت به سوی اهداف توسعه پایدار را تسریع کند و توسعه پایدار را ارتقاء بخشد.
در حقیقت این شعار فرصتی فراهم میکند که مدیران کشور در بخشهای دولتی و خصوصی اهتمام به برقراری ارتباطی فراگیر و بکارگیری فناوری های نوین رفاه پایدار را برای همه آحاد جامعه فراهم آورند.
بنابراین همه اپراتورهای مخابراتی و ارتباطی بویژه شرکت مخابرات ایران و ارتباطات سیار بعنوان بزرگترین اپراتورهای تلفن ثابت و تلفن همراه در کشور نقش مهمی درتوسعه زیر ساختهای ارتباطی نوآوریهای دیجیتال بر عهده دارند ولذا لازم است دولت مردان ومجلسیون با تبیین سیاستهای اصلاحی و نگرشی نو آنها را حمایت بیش از پیش نمایند.
-----------------------------------------------
فریدون حسن پور/کارشناس مخابرات