به گزارش همدان پرس؛هم زمان با شیوع و اوجگیری کرونا، مشاغل آسیب بسیاری را متحمل شدند و وضعیت اقتصادی بسیار لطمه خورد، یکی از مشاغلی که از این بیماری منحوس آسیب دید و شاید کمتر به چشم بیاید، مشاور املاک است که در سایه بیرحم کرونا به تعطیلی کشیده شدند.
حال ناخوش اقتصاد این روزها گریبان مشاغل بسیاری را گرفته است، مشاغلی که علاوه بر وضعیت نابسامان اقتصادی کرونا هم عاملی برای از بین رفتن آنها شده است.
مشاور املاک شاید جزء مشاغلی باشد که به ذهن کسی خطور نکند که کرونا و وضعیت اقتصادی باعث تعطیلی آنها شده باشد، اما واقعیت اینگونه نیست. برخلاف تصور جامعه که مشاوران املاک را جزء اصناف متمول و یا گاه دلالان بیانصاف مینامند، در بین این قشر هم هستند کسانی که انصاف و حلال بودن رزق و روزی سرلوحه کارشان است کسانی که با مغازهای اجارهای از این راه نان خانواده درمیآورند و در پس تمام افکار منفی جامعه نسبت به آنها سعی دارند با رعایت حق و انصاف چرخ زندگیشان را بچرخانند.
اما همین صنف در دو سال اخیر بر اثر رکود بازار و وجود بیماری کرونا به شدت تحت تأثیر قرار گرفتند و به گفته متولیان امر برخی از آنها تعطیل و به شغلهایی چون مسافرکشی، دستفروشی و... روی آوردند.
در پی سخنان رئیس اتحادیه مشاوران املاک کشور که در مصاحبهای اعلام کرد "حدود 90 درصد مشاوران املاک طی یک سال اخیر راننده تاکسی اینترنتی شده یا وارد مشاغل کاذب شدهاند" به سراغ رئیس اتحادیه مشاورین املاک همدان رفتیم.
ابراهیم جمالی، رئیس اتحادیه مشاورین املاک همدان در گفتگو با خبرنگار همدان پرس، از اوضاع نابسامان مسکن یاد کرد و گفت: واقعیت این است که از زمانی که دستورالعملهای ستاد کرونا به اجرا درآمد و منجر به تعطیلی اصناف از جمله مشاوران املاک شد، این صنف با مشکلات بسیاری مواجه شدهاند.
وی در ادامه افزود: رکود بازار مسکن، عدم جابهجاییهای مستأجران با توجه به وجود کرونا، افزایش اجارهبها و قیمت مسکن در سایه افزایش مصالح ساختمانی و بالا رفتن تورم، تعطیلی مکرر مشاورین املاک بنا بر تصمیم ستاد مقابله با کرونا همه و همه باعث تعطیلی برخی از مشاورین املاک شده است.
وی با اعلام اینکه 41 واحد صنفی مشاور املاک در شهر همدان بر اثر وضعیت نامناسب اقتصادی تعطیل شده است، عنوان کرد: متأسفانه معیشت مشاوران املاک تأمین نمیشود و این افراد مدت دو سال است که به سختی روزگار میگذرانند.
رئیس اتحادیه مشاورین املاک همدان در ادامه تصریح کرد: کرونا باعث شده اکثر صنوف آسیب ببینند اما صنف املاک بسیار متضرر شدند و بسیاری از همکاران ما تعطیل کردند و یا اینکه دیگر فعالیتی در این حوزه ندارند و به شغلهای دیگری همچون کارگری روی آورده اند.
جمالی عنوان کرد: آمدند و کمیسیون مشاوران املاک را کاهش دادند و گمان میکردند با این کار میتوانند قیمت مسکن را کنترل کنند اما غافل از اینکه افزایش قیمت مسکن ربطی به کمیسیون مشاوران املاک ندارد و میبینیم که قیمت مسکن و اجارهبها نهتنها کنترل نشد بلکه روزبهروز هم بیشتر میشود.
وی در ادامه اضافه کرد: کاهش کمیسیون مشاورین املاک عامل دیگری بود که باعث افت بسیار درآمد مشاوران املاک شد و در این شرایط که خرید و فروش وجود ندارد و جابهجایی اجاره نیست درآمد مشاوران املاک آنقدر ناچیز است که حتی نمیشود نام درآمد بر آن گذاشت.
جمالی عنوان کرد: از سوی دیگر امور مالیاتی کاهش درآمد و نبود بازار و نداشتن شغل را متوجه نیست و فقط و فقط به فکر دریافت مالیات و ارزش افزوده است، در صورتی که مشتری حقالزحمه مشاور املاک را که در حد 100 هزار تومان و 200 هزار تومان است به سختی میپردازد با این وصف ارزش افزوده را میپردازد؟
وی در همین زمینه اظهار کرد: هر قراردادی دارای کد رهگیری بوده و کاملاً مشخص است و نمیتوان آن را عادی نوشت که مثلاً بخواهیم امور مالیاتی را دور بزنیم، آخر با این وضعیت کدام مالیات بر درآمد را طلب میکنند در واقع باید نام آن را مالیات بر بیپولی و نبود درآمد گذاشت.
این مسؤول در بخش دیگر سخنانش تصریح کرد: با اینکه گرانی مسکن را گردن مشاور املاک میاندازند در این میان باید این سؤال را پرسید، آیا سیمان گران شده و کمیاب و اینکه آهن گران شده و قیمت مصالح ساختمانی سر به فلک کشیده است، مقصر ما مشاوران املاک است؟
جمالی تصریح کرد: متأسفانه عدم مدیریت دولت در عرضه و تقاضا، بیثباتی بازار خرید و فروش و... باعث بالا رفتن قیمت مسکن میشود در حالی که باید آنقدر ساخت و ساز در همدان زیاد باشد که عرضه و تقاضا با هم برابری کند ولی اینگونه نیست و بالا بودن تقاضا نسبت به عرضه باعث گرانی مسکن و اجارهبها میشود.
وی عنوان کرد: متأسفانه اجارهبها به شدت در همدان بالا رفته است و هیچ کنترل و نظارتی بر آن نیست و همین موضوع بیشک در آینده باعث آسیبهای اجتماعی خواهد شد.
این مسؤول بیان کرد: زندگی مشاوران املاک امروز به سختی میگذرد و اکثراً که توان پرداخت اجاره مغازه را نداشتند این شغل را جمع کردند.
جمالی اظهار کرد: به این وضعیت خوشبین نیستم و اگر شرایط به همین منوال پیش برود دیگر خبری از شغل مشاور املاک باقی نمیماند و همین موضوع بیشک تأثیر بدی بر روی معاملات مسکن و افزایش بیشتر اجارهها و مسکن خواهد داشت.
* آنقدر کمیسیونهای مشاوران املاک را کم کردند که با این وضعیت کاهش قراردادهای اجاره، دیگر درآمدی برای ادامه زندگی نداریم و به زودی به جمع بیکاران جامعه اضافه میشویم.در این بین برای پیگیری سخنان رئیس اتحادیه مشاوران املاک همدان به سراغ چند مشاور املاک رفتیم تا از نزدیک با آنها گفتگویی کنیم.
عبدالملکی که چندین سال است به شغل مشاور املاکی مشغول است در گفتگو با خبرنگار ماگفت: این همه حرف زدیم مگر به جایی رسیده است که باز هم بخواهیم بگوییم مردم و مسؤولان همه فکر میکنند اوضاع ما مشاور املاکیها خیلی خوب است و همه پولدار هستیم، اما واقعیت این نیست، بیایند و از نزدیک وضعیت اقتصادی ما را ببینند.
وی ادامه داد: در حال حاضر بسیاری از همکاران ما که مغازهشان اجارهای بود نتوانستند از پس اجاره مغازه برآیند و ناچار تعطیل کردند و شنیدهام که راننده اسنپ یا کارگر شدهاند.
عبدالملکی بیان کرد: رکود بازار مسکن در کنار بیماری کرونا باعث شد که شغل مشاور املاک به ورطه نابودی برود، طی این دو سال درآمدمان آنقدر کم شده که حتی نمیتوانیم زندگی زن و بچه را بگذرانیم.
وی با بیان این سخن که دردودلها زیاد است، اما کو گوش شنوا، ابراز کرد: اداره امور مالیاتی به درستی میداند که شغل ما طی این دو سال درآمدی ندارد، اما مالیاتهای سنگینی برای مشاورین املاک قرار دادند و هیچ انصافی ندارند.
حمزهای یکی دیگر از مشاوران املاک در
گفتگو با خبرنگار همدان پرس، بیان کرد: هرچقدر از وضعیت نابسامان و بد اقتصادی مشاوران املاک بگوییم کم است، اما میدانیم که کسی کاری نخواهد کرد.
وی ادامه داد: طی این دو سال مدام مشاوران املاک را تعطیل کردند اما دیگر مشتری نیست که بخواهد داخل دفاتر تجمع کند و از طرفی اکنون کارهای مشاوران املاک به صورت اینترنتی و تلفنی شده است نیاز نبود که مدام دفاتر مشاور املاک را تعطیل کنند.
حمزهای در ادامه سخنانش با اشاره به این سخن که صدای دهل از دور خوش است، افزود: وقتی کسی کلمه مشاور املاک را میشنود در دل میگوید: خوش به حالش حتماً خیلی پولدار است، اما واقعیت اینگونه نیست، مردم همه را به یک چشم میبینند، اما واقعیت چیز دیگری است و در بین شغل ما افراد بسیاری هستند که حق و انصاف دارند و همیشه سعی میکنند رزق و نان حلال سر سفره ببرند.
حمزهای اظهار کرد: برای کنترل قیمت مسکن و اجارهبها کمیسیون مشاوران املاک را کم کردند اما هیچ تأثیری بر قیمتها نداشت و حالا ما مشاوران املاک برای بستن یک قرارداد اجارهها حدود 100 هزار تومان و 200 هزار تومان میگیریم، البته اگر قرارداد اجارهای باشد؛ چراکه با شیوع کرونا مالکان و مستأجران بین خود صحبت میکنند و اجارهبها را تمدید میکنند و دیگر جابهجایی نیست که بخواهند به دفتر مشاور املاک بیایند.
حمزهای عنوان کرد: گرانی مصالح ساختمانی، تورم بسیار بالا، آنچنان قدرت خرید مردم را پایین آورده است که دیگر خرید و فروش در زمینه مسکن و زمین نمیشود و از طرف دیگر قیمت مسکن به دلیل عدم مدیریت در کشور و البته به ویژه در همدان به شدت بالا است.
وی در ادامه سخنانش با بیان اینکه میزان قراردادهای اجارهها به شدت پایین آمده است، گفت: حتی در این وضعیت سخت اقتصادی حق عضویت در اتحادیه هم زیاد شده است.
حمزهای با اشاره بهاینکه دولت هیچ حمایتی از مشاوران املاک ندارد، بیان کرد: نهتنها حمایتی ندارند بلکه مدام برای پرداخت مالیاتهای گزاف که بیهیچ عدالتی تعیین شده است باید به امور مالیاتی برویم.
وی اظهار کرد: وضعیت معیشت مشاوران املاک آنچنان بد شده است که دیگر هیچ امیدی به ادامه ر اه نیست و در پس دیدگاه منفی برخی مردم که به مشاوران املاک دارند این قشر با سختی روزگار میچرخانند و به جز اندک افرادی از این قشر که سرمایه دارند، اغلب دفاتر را تعطیل کردهاند و دنبال شغل برای کسب درآمد هستند.
رجبی یکی دیگر از مشاوران املاک هم در گفتگو با ما گفت: از شغلی که دارد نفسهای آخرش را میکشد چه انتظاری دارید و گویی کسی صدای ما را نمیشنود.
وی عنوان کرد: در سایه عدم مدیریت بازار مسکن و بیماری کرونا، شغل مشاور املاک از بین رفت و حالا جامعه با چندین هزار نفر بیکار مواجه خواهد شد.
رجبی با بیان اینکه عدم مدیریت بازار مسکن و اجارهبها موجب افزایش اجارهها شد و گمان کردند اگر کمیسیون ما را کم کنند دیگر افزایش قیمتی وجود ندارد، اما این موضوع از ریشه نابود است، گفت: ما خودمان هم مستأجریم و دلمان به حال مستأجران میسوزد اما عدم تعادل بین عرضه و تقاضا باعث شد که قیمتها بالا برود و از طرفی دیگر جابهجاییها کم شده و میزان قراردادهای مشاوران املاک حتی از یک چهارم هم کمتر شده است.
با این تفاسیر و با توجه به صحبتهای مشاوران املاک و تعطیلی چندین دفتر از مشاوران املاک شهر، بیشک در آیندهای نزدیک شاهد تعطیلی و بیکاری افراد بیشتری از این قشر خواهیم بود، عدم مدیریت قیمت مسکن و اجارهبها، تعطیلی مکرر مشاوران املاک بر اساس تصمیم ستاد مقابله با کرونا، عدم حمایت دولت از این قشر، کاهش کمیسیون مشاوران املاک بدون تحلیل درست، نبود تعادل بین عرضه و تقاضای مسکن و افزایش بیرویه قیمت آن همه و همه دست در دست هم خواهد داد تا این قشر از جامعه آسیب بیشتری را از نظر معیشت ببینند و به تعداد بیکاران جامعه و به دنبال آن افزایش آسیبهای اجتماعی در جامعه اضافه شود، در حالی که دولت و مسؤولان و متولیان امر میتوانند با اعطای بستههای حمایتی، اعطای تسهیلات، عدم بستن مالیاتهای سنگین برای مشاوران املاک با توجه به وضعیت درآمدی آنها، ارائه طرحهای ساخت مسکن برای بالا رفتن عرضه، به دادِ این قشر از جامعه برسند.