پايگاه خبری همدان پرس، نخستين رسانه آنلاین استان همدان در عرصه اطلاع رسانی
 
 درباره ما | تماس با ما | تعرفه آگهی | شناسنامه | پیوندها | خبرنامه | آرشیو | نظرسنجی | ارسال مطالب | RSS
 
 صفحه نخست | فرهنگ | مجلس | ورزش | حماسه | عکس | شهر و شورا
کد مطلب:  174تاریخ انتشار:  2 آذر 1394 - 19:2
نسخه چاپی
ارسال به دوستان

 سایه «غول بیابان» بر سر «دشت‎های همدان»

استان همدان با بحران شدید آبی در دشت‌هایی مواجه شده که روزگاری حاصلخیزی آن زبانزد خاص و عام بود.
به گزارش همدان پرس؛ شاید هرگز فردی تصور نمی‌کرد که روزگاری در زیر استان سرسبزی چون همدان بیابانی نهفته باشد که هر لحظه می‌تواند سر برآورده و به یکباره همه سرسبزی شهر را به بیابانی تبدیل کند.

این تصور که همدان آبی فراوانی دارد، باعث شد محصولات پرآب‌بر زیادی در آن کشت شود و یک نیروگاه تولید برق در دشت کبودراهنگ که امروز بحرانی اعلام شده، مستقر شود.

استفاده 90 درصدی از سفره‌های زیرزمینی استان

معاون امور عمرانی استانداری همدان در گفت‌وگو با خبرنگار فارس از استفاده بی‌رویه از منابع سفره‌های زیرزمینی خبر داد و گفت: بیش از 90 درصد از منابع سفره‌های زیرزمینی استان استفاده شده است.

محمودرضا عراقی ادامه داد: حتی اگر طی چند سال متوالی بارش نزولات جوی مطلوب باشد باز هم خسارت برداشت‌های بی‌رویه آب از منابع زیرزمینی جبران نخواهد شد.

وی اظهار کرد: با توجه به اینکه بیش از 90 درصد آب استان در بخش کشاورزی مصرف می‌شود باید از حفر چاه‌های غیرمجاز و برداشت بیش از حد مجاز از چا‌ه‌های مجاز جلوگیری کرد.

معاون عمرانی استاندار همدان تعریف الگوهای جدید کشت محصولات کم‎آب‎بر، گسترش کشت‌های گلخانه‌ای، یکپارچه‎سازی زمین‌های کشاورزی و همه‌گیری آبیاری‌های تحت فشار در اراضی کشاورزی را از جمله راهکارها برای مدیریت بحران آب دانست.

وی رایگان بودن آب و ارزان بودن برق را از دیگر دلایل مصرف بی‎رویه آب و کشت محصولات آب‎بر در بخش کشاورزی دانست.

عراقی تصریح کرد: اگر کشاورز پول آب و برق مصرفی خود را پرداخت کند از منابع موجود به صورت بهینه استفاده خواهد کرد.

تغییر الگو کشت و کنتورهای حجمی راهی برای کنترل مصرف آب

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان نیز در گفت‌وگو با فارس با بیان اینکه 90 درصد مصرف آب در بخش کشاورزی و 10 درصد در بخش شرب و صنعت مصرف می‌شود، خاطرنشان کرد: سیاست‌های تغییر الگوی کشت برنامه‎ریزی شده و به شدت پیگیری و کشت‌های پرآب‌بر برنامه‎ریزی می‌شود.

علیرضا رنجبرضرابی گفت: در هنداونه و خیار که محصولات پرآب‎بری هستند، آبیاری به صورت تیپ انجام می‌شود که بازدهی آن بیش از 90 درصد است.

وی تصریح کرد: ما به دلیل کاهش منابع زیرزمینی و از بین رفتن دشت‌ها، مجبور هستیم به این سمت و سو حرکت کنیم.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان درباره توسعه و ساماندهی آبیاری کشاورزی اظهار کرد: از محل اعتبارات سفر ریاست جمهوری به استان بناست که به ما 40 میلیارد و 700 میلیون تومان اختصاص دهند که با تحقق این امر در دو سال آینده می‌توان در این بخش اقدامات مطلوبی را انجام داد.

وی افزود: 166 هزار هکتار در استان به عنوان اراضی مستعد آبیاری تحت فشار شناسایی شده که 124 هزار هکتار آن به این سیستم مجهز شدند، با برنامه‎ریزی‎های صورت گرفته بیش از 75 درصد از اراضی مستعد استان همدان را به سیستم‌های نوین آبیاری مجهز کردیم.

وی از دیگر اقداماتی که در حوزه مدیریت مصرف آب در حال انجام است به نصب کنتورهای حجمی بر روی چاه‌های آب کشاورزی اشاره کرد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان گفت: با استفاده از این کنتورها، آب به صورت حجمی و زمانبندی شده در اختیار کشاورزان قرار می‌گیرد و از مصرف بیش از حد آن جلوگیری خواهد شد.

از آنجا که کشت بی‎رویه محصولات پرآب‎بر و حفر چاه‌های غیر مجاز عمیق از عواملی است که سفره‌های زیرزمینی همدان را به هیچ تبدیل کرده، مسئولان شرکت آب منطقه‌ای استان با جدیت به دنبال مسدود کردن چاه‌های غیرمجاز هستند.

انسداد چاه‌های غیر مجاز الزامی برای مدیریت مصرف آب

مدیرعامل شرکت آب‌منطقه‌ای استان همدان در گفت‌وگو با فارس از انسداد یک‎هزار و 104 چاه طی سال گذشته و امسال خبر داد و افزود: در سال جاری نیز بنا بر برنامه‌ریزی‌های انجام شده قرار است 612 چاه غیر مجاز مسدود شوند.

مرتضی عزالدین ادامه داد: از این تعداد 445 چاه تاکنون پر شده و صرفه‎جویی بیش از 35 میلیون متر مکعب آب را در پی داشته است.

وی تصریح کرد: در سال گذشته 659 حلقه چاه به عمق 30 متر مسدود شد که منجر به صرفه‎جویی 80 میلیون مترمکعب آب شده است.

این مسئول با بیان اینکه یکی دیگر از راهکارهای صرفه‎جویی در مصرف آب نصب کنتورهای هوشمند است، ادامه داد: 2 هزار و 270 دستگاه کنتور هوشمند بر روی چاه‌های مجاز نصب شده که از میزان برداشت بیش از حد مجاز جلوگیری می‌کند.

وی با بیان اینکه نصب کنتور هوشمند از مصرف بی‌رویه آب در چاه‌های مجاز جلوگیری می‌کند، خاطرنشان کرد: در صورتی که از چاه‌های مجهز به کنتور هوشمند بیش از حد مجاز استفاده شود، برق کنتور قطع خواهد شد.

عزالدین تأکید کرد: تغییر الگوی کشت و صرفه‌جویی در مصرف آب به ویژه در بخش کشاورزی از الزامات حل مشکل کم‎آبی است که دامنگیر استان همدان شده است.

وی با بیان اینکه برای حل مسئله آب نیروگاه شهید مفتح، از پساب فاضلاب شهر همدان استفاده شده است، اظهار کرد: به منظور صرفه‌جویی در منابع زیر زمینی پساب فاضلاب همدان با خط لوله‌ای به طول 44 کیلومتر به نیروگاه شهید مفتح منتقل شد.

مدیرعامل شرکت آب‎منطقه‌ای استان همدان گفت: با اجرای این پروژه تعداد بسیاری از چاه‌های آب نیروگاه شهید مفتح از گردونه تولید برق خارج شده و سالانه 15 میلیون مترمکعب آب به نیروگاه منتقل می‌کند.

مسئولان استان در تلاش هستند تا به تنش آبی پایان دهند، اما به دلیل همراهی نکردن بدنه جامعه به ویژه کشاورزان که حاضر نیستند از کشت محصولات پرآب‌بر که بازار مناسبی نیز دارند، تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله بسیار زیادی وجود دارد./فارس
ایمیل مستقیم:   info@hamedanpress.irشماره پیامک:   500023370000
  برچسب ها: همدان

همدان

, بیابان

بیابان

, دشت‎

دشت‎

, حاصلخیزی

حاصلخیزی

نظر شما:
[ لطفاً از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید ]
نام: 
نظر شما: 
*
ایمیل: 
نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.
*       
 
 صفحه نخست | فرهنگ | مجلس | ورزش | حماسه | عکس | پیوندها | آرشیو | RSS
همدان پرس؛ رسانه آنلاین با مجوز رسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ و متعلق به همدان پرس است و باز نشر مطالب آن با ذکر منبع بلامانع است
info@hamedanpress.ir