حلول سال 1403 هجری شمسی بر شما مبارک
 
 درباره ما | تماس با ما | تعرفه آگهی | شناسنامه | پیوندها | خبرنامه | آرشیو | نظرسنجی | ارسال مطالب | RSS
 
 صفحه نخست | فرهنگ | مجلس | ورزش | حماسه | عکس | شهر و شورا
کد مطلب:  538تاریخ انتشار:  12 شهریور 1397 - 12:21
نسخه چاپی
ارسال به دوستان

 گردشگری، سازگاری با کم آبی و توسعه پایدار

هوشنگ وفایی*
به گزارش همدان پرس؛ مدیریت آب در بخش کشاورزی یکی از مهمترین راهبردهای توسعه پایدار است. نقش ارزنده اين ماده حياتي در رشد و تکامل جوامع انسانی و تاثير قابل توجه آن در زندگي بر كسي پوشيده نيست.

در حال حاضر بخش عمده‌اي از جمعيت جهان و ايران از كمبود و مشكل منابع آب شيرين رنج مي‌برند و اين مشكل روز به روز با افزايش جمعيت، عطش توسعه و صنعتي شدن جوامع حادتر مي‌شود. بنابراين يكي از نيازهاي اصلي جوامع انساني مديريت درست و پایدار منابع آب است. در ایران سرانه منابع آب تجدید شونده سالانه که در سال 1335 هفت هزار متر مکعب بوده و در سال 1375 به 2000 مترمکعب کاهش یافته و پیش بینی می شود که تا سال 1400 به حدود 800 مترمکعب کاهش یابد که پایین تر از مرز کم آبی می باشد.

با توجه به تقسیم بندی سازمان ملل متحد در سال 1400 ایران نه تنها شرایط تنش و فشار ناشی از کمبود آب را تجربه خواهد کرد بلکه وارد شرایط کم آبی شدید می گردد. در سالهای خشک از هم اکنون شاهد کمبود و بحران آب هستیم که می تواند خسارات اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و بهداشتی به بار آورد.

کاهش سرانه آب قابل استحصال، از دست رفتن کیفیت آب، استفاده ناکار آمد، راندمان پایین مصرف در بخش های مختلف به ویژه در بخش کشاورزی، وضعیت نامطلوب تعمیرات و نگهداری، محدودیت جبران هزینه ها، نبود هماهنگی بین سازمان های ذیربط به عنوان چالش های پیش رو آب کشور می باشد. (گزارش بانک جهانی). نتایج بررسی ها نشان می دهد که افزایش جمعیت، افزایش مصرف و افزایش سطح زیر کشت در بخش کشاورزی (به صورت اشتغال فصلی و دایم) در ایجاد شرایط فعلی کمی و کیفیت منابع آب موثر بوده است.

در حال حاضر یکی از عوامل هشدار دهنده در مورد منابع آب کشور، بالا بودن مصرف آب کشاورزی نسبت به متوسط حجم استاندارد آن در جهان و میزان بهره وری آن است. آمارهای معتبر میزان آب مصرفی ایران در بخش کشاورزی را در حدود 90 درصد بیان می کند. به منظور جلوگیری از چالشهای بعدی و با هدف مدیریت بحران منابع آب، علاوه بر اینکه باید بخشی از فشار وارده به آب از کشاورزی را کاهش داد، این بخش نیاز دارد زیرساخت‌های مرتبط با آب را بازنگری و میزان بهره‌وری از منابع آبی را متناسب با بحران آب حال حاضر بهبود بخشد.

100

ميليون مترمكعب2248.5

حجم و درصد تقریبی سالانه مصارف آب در استان همدان (زیرزمینی و سطحی)

89.37%

ميليون مترمكعب2009.5

حجم آب مصرفي در بخش كشاورزی

8%

ميليون مترمكعب180

حجم آب مصرفی در بخش شرب و بهداشت

%63.2

ميليون مترمكعب59

حجم آب مصرفی در بخش صنعت وخدمات



در حال حاضر پتانسیل آبی کشور دیگر پاسخگوی نیازهای روبه رشد تقاضای آب نیست. شرایط منابع آبی استان همدان نیز بسیار نگران کننده است. افت قابل ملاحظه سطح آب زیرزمینی، کاهش حجم ذخیره آبخوانهای استان و کسری مخزن سفره های آب زیرزمینی (حدود 200 میلیون مترمکعبی سالانه و حدود پنج میلیارد مترمکعبی در طول دوره آماری درازمدت) شرایط دشواری را در آینده ترسیم می کند. همچنین کاهش معنی دار و متفاوت میزان تولید رواناب نسبت به میزان کاهش بارش نشانه عدم توازن و ناهنجاری در منابع و مصارف آب است. لذا باید هرچه سریع تر نسبت به اصلاح این وضعیت اقدام گردد.

یکی از راههای بهبود شرایط موجود، کاهش تقاضا برای مصرف آب در بخش کشاورزی و ایجاد اشتغال پایدار و پرسود در بخش های غیرکشاورزی است. توسعه و افزایش اشتغال و درآمد از میراث غنی فرهنگی و گردشگری که پتانسیل آن در استان همدان وجود دارد، می تواند در این راه مفید باشد. ایران یکی از پرجاذبه ترین کشورهای گردشگری جهان و استان همدان یکی از استانهای مهم از این نظر است. لذا استفاده از پتانسیل اشتغالزایی گردشگری استان به عنوان صنعتی کم آب بر، پردرآمد و سازگار با طبیعت و محیط زیست می تواند کاهش تقاضا برای مصرف آب را در بخش های مختلف به ویژه کشاورزی باعث شود.

امروزه توسعه صنایع گردشگری از شاخصهای توسعه کشورها است. گردشگری، صنعتی چندبعدی است و قابلیت کاهش نرخ بیکاری و کاهش اشتغال در بخش کشاورزی را در صورت برنامه ریزی درست و علمی را دارد. همدان با تمدن ۳ هزار ساله یکی از کهن‌ترین شهرهای جهان بشمار می‌رود. این استان کوهستانی با بیش از یک هزار و هشتصد اثر تاریخی و گردشگری، در سال 1385 با مصوبه مجلس شورای اسلامی به عنوان پایتخت تاریخ و تمدن ایران معرفی شد. با دارا بودن آثار تاریخی و باستانی متعدد و منحصر به فرد هم‌ اکنون به عنوان پنجمین شهر گردشگری کشور شناخته می‌ شود. صنعت گردشگري در همدان به دليل داشتن مزاياي رقابتي می تواند به يكي از مهمترين بخش هاي حياتي، محرك و موتور رشد و توسعة اقتصاد استان  تبديل شود.

صنعت گردشگري آثار اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي، سياسي و امنيتي بسياري دارد. اين صنعت مي تواند به عوامل محيطي منافع و مزاياي مثبت برساند و از سوي ديگر در حفظ طبيعت و نيز منابع ساخت دست بشر مفيد واقع شود، اين صنعت نه تنها به هدف تفريح و سرگرمي بلكه به ابزار شناخت جهان پيرامون، آشنايي با آداب و سنن ملل مختلف و تبادل فرهنگ ها تبديل شده است. از جمله آثار اقتصادي آن نيز مي توان به درآمدزايي، اشتغال زايي و ارزآوري اشاره نمود. علاوه بر اين گردشگري سبب افزايش درآمد دولت و همچنين رشد بخش خصوصي مي شود و با تنوع بخشيدن به منابع درآمدي كشور به رهايي از اقتصاد تك محصولي كمك مي كند.

بنابراین پیشنهاد می شود توجه به پتانسیل های گردشگری در استان همدان به عنوان صنعتی پردرآمد، متنوع، سازگار با محیط زیست و طبیعت و با هدف ایجاد مهاجرت بخشی از اشتغال کشاورزی به این صنعت و در نتیجه کاهش تقاضای مصرف آب، توجه ویژه شود.

----------------------------------------------------------
دکتر هوشنگ وفایی
کارشناس منابع آب، شرکت آب منطقه ای همدان
-------------------------------------------------

حجم و درصد تقریبی سالانه مصارف آب در استان همدان (زیرزمینی و سطحی)

حجم آب مصرفي در بخش كشاورزی

حجم آب مصرفی در بخش شرب و بهداشت

حجم آب مصرفی در بخش صنعت وخدمات

ایمیل مستقیم:   info@hamedanpress.irشماره پیامک:   500023370000
  برچسب ها: همدان‌پرس

همدان‌پرس

, گردشگری

گردشگری

, آب

آب

نظر شما:
[ لطفاً از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید ]
نام: 
نظر شما: 
*
ایمیل: 
نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.
*       
 
 صفحه نخست | فرهنگ | مجلس | ورزش | حماسه | عکس | پیوندها | آرشیو | RSS
همدان پرس؛ رسانه آنلاین با مجوز رسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ و متعلق به همدان پرس است و باز نشر مطالب آن با ذکر منبع بلامانع است
info@hamedanpress.ir